Net als de Patiëntenfederatie Nederland maakt Senioren Netwerk Nederland zich grote zorgen over de deze week aangekondigde stakingen in de apotheeksector op 9 en 10 januari 2025, die kunnen leiden tot sluiting van apotheken. Dit is een onverantwoord risico voor patiënten die afhankelijk zijn van hun medicijnen. Wij maken ons met name zorgen over ouderen die medicijnen op een rol moeten krijgen tijdens de stakingen.
De stakingen kunnen leiden tot schrijnende situaties, zeker voor kwetsbare patiënten die niet in staat zijn alternatieve wegen te bewandelen. Voor hen zijn apotheken dichtbij van vitaal belang; het sluiten ervan kan direct leiden tot gezondheidsproblemen of verergering van bestaande klachten.
Spoedzorg
Bij een landelijke staking leggen apotheekmedewerkers (niet zijnde apothekers) in de openbare apotheken gelijktijdig het werk neer. Ook dan blijft het uitgangspunt dat de continuïteit van spoedzorg door de gevestigd apotheker gegarandeerd moet kunnen worden. Concreet betekent dit dat de apotheker ook tijdens een staking over voldoende personeel moet beschikken om tenminste de spoedzorg veilig te verrichten.
Stress en onzekerheid
Miljoenen mensen ervaren op dit moment al veel stress en onzekerheid door de bestaande medicijntekorten. Extra verstoringen in de toegang tot medicijnen zijn het laatste wat zij nu kunnen gebruiken. Patiënten mogen niet de dupe worden van onderhandelingen waar zij zelf geen invloed op hebben.
Meldpunt
Senioren Netwerk Nederland, waarin Senioren Brabant-Zeeland samenwerkt met andere seniorenbelangenverenigingen, heeft contact opgenomen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de onrust onder senioren. IGJ zegt dat apotheker altijd verantwoordelijk is om de medicijndistributie zo in te richten dat patiënten hun noodzakelijke medicijnen krijgen. Dreigt u tijdens de staking zonder medicijnen te raken, bel het Landelijk Meldpunt Zorg van IGJ, 088 – 1205020. Het Landelijk Meldpunt denkt mee over oplossingen en geeft advies.