20 januari 2022

Suggesties voor de stemwijzers

KBO-Brabant vraagt de stemwijzers om extra stellingen op te nemen met aandacht voor wonen en zorg die van belang zijn voor ouderen, voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

In verkiezingstijd vullen veel mensen een stemwijzer in. De twee bekendste programma-vergelijkers zijn Kieskompas en StemWijzer. Het zijn handige tools waarmee u aan de hand van stellingen kunt bepalen waar uw politieke voorkeur ligt. De stellingen kunnen worden beantwoord met: eens, oneens of geen mening. Hiermee kunnen uw standpunten vergeleken worden met die van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. De StemWijzer bestaat sinds 1989 en is ontwikkeld door ProDemos. KiesKompas heeft een wetenschappelijke achtergrond en is ingebed in de wetenschappelijke gemeenschap van de VU Amsterdam.

KBO-Brabant vraagt de makers van de stemwijzers om aandacht te hebben voor de visie van politieke partijen op de demografische ontwikkelingen. We doen een aantal suggesties voor stellingen op het gebied van de woon-zorgopgave van gemeenten. Eerder merkten wij op dat de gevolgen van de vergrijzing niet terugkwamen bij stemwijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen die al in 2021 bij herverdelingsgemeenten gehouden zijn.

Eén van de suggesties is om een stelling op te nemen over de grote kloof tussen thuis en het verpleeghuis. Het is de taak van de gemeente om te zorgen voor geschikte woningen voor ouderen zodat er doorstroming plaatsvindt. Dit is zowel voor jong als oud een ideaal instrument.

Een andere stelling is dat de gemeente creatieve woonoplossingen van haar inwoners faciliteert en experimentruimte biedt in plaats van barrières opwerpt. Inwoners hebben vaak creatieve oplossingen zoals woningdelen, tijdelijke woningen bouwen en samenwonen rondom hofjes,  om zo meer om te zien naar elkaar. Tussen droom en daad staan vaak wetten in de weg en praktische bezwaren van gemeenten.

Mensen blijven steeds langer zelfstandig wonen, terwijl hun behoeften aan zorg en ondersteuning toenemen. De aantallen zorgmedewerkers en mantelzorgers nemen af en de druk op de professionele zorg wordt steeds groter. Langer thuis wonen komt in het geding. Dit vraagt om een integrale aanpak en om een standpunt van de politieke partijen.

 

Klik hier voor alle stellingen.