8 oktober 2024

Stel het ‘invaren’ van pensioenen uit!

Die dringende oproep doen veertien organisaties die samen ruim een half miljoen mensen met een pensioenbelang vertegenwoordigen aan minister Van Hijum. De gevolgen van het ‘invaren’ zullen bij het grote publiek pas bekend worden als die onomkeerbaar zijn en veroorzaken dan grote onrust en commotie, waarschuwen de samenwerkende organisaties.

Vanaf 1 januari aanstaande zullen de eerste pensioenfondsen gaan ‘invaren’. Dan gaan de deelnemers aan een pensioenfonds en reeds gepensioneerden daadwerkelijk iets merken van de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp). Bij het ‘invaren’ zetten de fondsen de opgebouwde pensioenaanspraken en de pensioenuitkeringen over naar de nieuwe pensioenregeling. “Dat zal zeer ernstige gevolgen hebben”, waarschuwt pensioendeskundige Rob de Brouwer, “niet alleen voor iedereen die nu al pensioen ontvangt, maar ook voor alle nog werkende en voormalige deelnemers aan pensioenfondsen.”

Eenzijdig beëindigd

Eén van de gevolgen is dat bij het ‘invaren’ het recht op inhaalindexatie – bij een aantal grote pensioenfondsen al opgelopen naar wel 25 procent – definitief verdwijnt. Gemiste indexatie mag nu onder bepaalde wettelijke voorwaarden nog ingehaald worden. Onder de Wtp niet meer. “De rechten op inhaalindexatie worden eenzijdig beëindigd”, zegt De Brouwer, “dus zónder instemming van de rechthebbende en zónder enige vorm van compensatie.” Bovendien zullen deelnemers en gepensioneerden pas ná het ‘invaren’ geïnformeerd worden over de gevolgen daarvan voor hun pensioen.

Chaos in het rechtsstelsel

De veertien samenwerkende belangenorganisaties verwachten dat velen de eenzijdige waardering van hun opgebouwde pensioenrechten en de overzetting daarvan naar het nieuwe stelsel juridisch zullen aanvechten. Dat kan een stortvloed aan rechtszaken opleveren, die kan leiden tot chaos in het Nederlandse rechtsstelsel. In een brandbrief aan verantwoordelijk minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maken de organisaties hun grote zorgen kenbaar. De collectieve organisaties doen een dringend beroep op de minister om ervoor te zorgen dat er in 2025 géén pensioenfonds oude pensioenrechten gaat ‘invaren’.

Ondertekenaars

Claimstichting Pensioenvoldoen.NL, Actiecomité Red het Pensioenstelsel, PensioenOnderzoek, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Senioren Brabant-Zeeland, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Flevoland, KBO Noord-Holland, KBO Senioren Overijssel, KBO Utrecht, KBO Fryslân, KBO Zuid-Holland en KBO Groningen.