25 oktober 2024

Oproep: Geef ruim baan aan mantelzorgwoningen

Senioren Netwerk Nederland roept de ministers Keijzer en Agema op ruim baan te geven aan (pre-)mantelzorgwoningen. “Wij zien de goede intenties om te zoeken naar oplossingen voor alle knelpunten, maar nog steeds staan veel regels in de weg”, aldus Senioren Netwerk Nederland.

Uit recent onderzoek van Achmea, MantelzorgNL en ZorgSaamWonen blijkt dat er onder 45-plussers groet behoefte is aan vergunningsvrije mantelzorgwoningen. Het onderzoek toont ook aan dat er 100.000 tot 120.000 mantelzorgwoningen geplaatst kunnen worden in Nederland. “Maar daarvoor moet wel worden geregeld dat ook pre-mantelzorgwoningen op eigen terrein vergunningsvrij worden”, stelt Leo Bisschops in een brief aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en minister Fleur Agema van Volksgezondheid en Welzijn. Bisschops is woordvoerder van Senioren Netwerk Nederland, waarin ook Senioren Brabant-Zeeland vertegenwoordigd is. “Regels op lokaal niveau moeten op dezelfde manier worden toegepast”, vervolgt hij. “En er mag geen ruimte meer zijn om er een vergunningstraject van te maken zoals nu het geval is in de Omgevingswet. Dit kan allemaal geregeld worden in het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting.”

Vertrouwde omgeving

Om de zorg betaalbaar te houden moeten nieuwe vormen voor wonen, ondersteuning en zorg voor senioren benut worden, benadrukt Leo Bisschops in de brief aan de bewindslieden. “En zeker zo belangrijk: senioren willen graag in een vertrouwde en veilige omgeving ouder worden, waar ze hun zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden en de zorg krijgen die nodig is. Wij zien de goede intenties om te zoeken naar oplossingen voor alle knelpunten, maar nog steeds staan veel regels in de weg.” Namens Senioren Netwerk Nederland pleit Bisschops voor het ruim baan geven aan (pre-)mantelzorgwoningen. Als goed voorbeeld wijst hij naar de gemeente Land van Cuijk waar B&W heeft besloten de bestaande regeling van (pre-)mantelzorgwoningen te vervangen door een nieuwe beleidsregel die het bouwen van zo’n woning veel makkelijker maakt.

Brief aan ministers VRO en VWS – meer ruimte voor mantelzorgwoningen