16 december 2024

Pensioen: coalitie verliest vertrouwen achterban

Drie van de vier coalitiepartijen – PVV, NSC en BBB – verspelen het vertrouwen van hun achterbannen op het pensioendossier. Dat stellen elf organisaties die samen ruim een half miljoen mensen met een pensioenbelang vertegenwoordigen.

Begin oktober stuurden elf samenwerkende organisaties een dringend appèl aan Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In die brief uitten de gezamenlijke organisaties hun grote zorgen over de zeer ernstige gevolgen van het overzetten van opgebouwde pensioenaanspraken en -uitkeringen in het huidige stelsel naar persoonlijke pensioenvermogens in de nieuwe pensioenregeling voor pensioengerechtigden en (voormalige) deelnemers in pensioenfondsen.

Concrete oplossingen

In de brief aan de minister werd tevens een aantal concrete oplossingen voorgesteld, waaronder uitstel van het invaren, handhaving van het bestaande stelsel voor bestaande rechten en invoering van het nieuwe stelsel voor nieuwe opbouw, erkenning en vaststelling van het recht op inhaalindexatie, en individueel instemmingsrecht.

Plichtmatige reactie

Helaas kwam er slechts een plichtmatige reactie van de bewindsman. In een nieuwe brief schrijven de organisaties daarover: “Uw reactie komt er kortheidshalve op neer dat u onze zorgen als ‘signaal’ vanuit de samenleving zult betrekken bij de monitoring van de stelselherziening. Maar van uitstel of aanpassing kan wat u betreft blijkbaar geen sprake zijn, want, wij citeren u: ‘De nieuwe pensioenwetgeving is uitgebreid (juridisch) getoetst door diverse partijen, zoals de toezichthouders en de Raad van State. Na een uitvoerige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer is deze wetgeving op 1 juli 2023 in werking getreden’.”

Vrije kwestie

De samenwerkende organisaties vinden het argument dat van uitstel of aanpassing van de Wet toekomst pensioenen geen sprake meer kan zijn onzinnig. “Drie van de vier coalitiepartijen – PVV, BBB en NSC – waren in meer en mindere mate tegen de Wet toekomst pensioenen”, schrijven de organisaties. “Maar de ene voorstander – VVD – wist afspraken daarover uit het hoofdlijnenakkoord te houden. De nieuwe pensioenwet werd tot vrije kwestie verklaard, hetgeen betekent dat de Tweede Kamer met voorstellen kan komen middels amendementen.”

Onderbouwde problemen

De organisaties vervolgen: “Helaas moeten we constateren dat u alle moties ontraadt die daadwerkelijk oplossingsrichtingen beogen te bieden voor door – onafhankelijke – experts benoemde en onderbouwde problemen. Ook uw partijgenoot, Tweede Kamerlid Joseph, krijgt geen steun van u voor dergelijke voorstellen, noch van collega-Kamerleden van BBB en PVV. Indachtig het verkiezingsprogramma ‘Tijd voor Herstel’ van uw partij, de verkiezingsprogramma’s van BBB en PVV en haar maidenspeech, kunnen wij ons zomaar voorstellen dat zij zich net zo in de steek gelaten voelt als de kiezers die vanwege de pensioenparagraaf hebben gestemd op één van deze drie coalitiepartijen.”

Tijd voor Preventie

De organisaties wijzen de minister erop dat de ene voorstander van de Wet toekomst pensioenen – de VVD – er opnieuw in slaagt om drie coalitiepartijen het vertrouwen van hun achterbannen te laten verspelen op het pensioendossier. “Wij doen nogmaals een dringend beroep op u om het komende reces te gebruiken als ‘Tijd voor Preventie’”, aldus de Claimstichting Pensioenvoldoen.NL, Actiecomité Red het Pensioenstelsel, PensioenOnderzoek, Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Senioren Brabant-Zeeland, KBO Limburg, KBO Flevoland, KBO Senioren Overijssel, KBO Utrecht, KBO Fryslân en KBO Groningen.

Lees hier Brief aan minister Van Hijum