29 juni 2021

Debat over verzekerde zorg

KBO-Brabant heeft voorafgaande aan het debat in de Tweede Kamer over verzekerde zorg – op woensdag 30 juni –  drie aanbevelingen gedaan aan Tweede Kamerleden:

  1. Verhoog het eigen risico van € 385,- niet in 2021
  2. Houd bepaalde zorgvormen buiten het eigen risico
  3. Neem preventie op in de basisverzekering

Klik hier voor  de volledige brief die wij stuurden aan Tweede Kamerleden.

Uitkomsten van het debat
Kamerleden hebben inmiddels gestemd over de motie om het eigen risico niet te verhogen. Er is Kamerbrede steun voor het voorstel om het eigen risico gelijk te houden en niet te verhogen in 2022. Sommige Kamerleden vinden dat het eigen risico afgeschaft moet worden omdat ze vaak het verzoek krijgen om bepaalde zorgvormen buiten het eigen risico te houden. KBO-Brabant heeft hiervoor ook gepleit en wil dat farmaceutische begeleiding en de zorg van de specialist ouderengeneeskunde buiten het eigen risico worden gehouden. Attje Kuiken van de PvdA gebruikte hierbij het argument van KBO-Brabant dat deze zorg net zoals de huisarts en wijkverpleegkundige vrijgesteld moeten worden van het eigen risico. Het verzoek om persoonsgerichte preventie in de basisverzekering op te nemen, vond veel gehoor bij de Kamerleden. Tot slot komt er een publiekscampagne om het belang van een goede mondgezondheid voor thuiswonende ouderen te benadrukken. Veel ouderen gaan niet meer naar een mondzorgverlener omdat zij het belang hiervan niet inzien, een gebitsprothese dragen of geen aanvullende verzekering hebben en de behandeling te duur vinden.

Mondadvies bij KBO-Brabant
Op woensdagmiddag van 13.30-14.30 uur is Peter de Goede, tandarts, bij KBO-Brabant bereikbaar voor vragen over mondgezondheid en -zorg. Schroom niet om te bellen met vragen! Zijn adviezen zijn gratis. Bel met 073 – 303 64 44.