1 november 2021

Mantelzorgwoning in Omgevingswet

KBO-Brabant onderschrijft motie Tweede Kamer om mantelzorgwoningen op te nemen in Omgevingswet

Momenteel is landelijk geregeld dat een tijdelijke mantelzorgwoning op eigen terrein zonder vergunning mag worden gerealiseerd. Echter met de komst van de Omgevingswet per juli 2022 krijgen gemeenten de mogelijkheid om alsnog vergunningseisen te stellen. Op 2 november komt een motie van GroenLinks en VVD in stemming in de Tweede Kamer om te voorkomen dat deze landelijke vrijstelling verdwijnt. KBO-Brabant onderstreept het grote belang van deze motie en heeft partijen opgeroepen de motie te steunen.

Het aantal ouderen en de noodzaak van mantelzorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. Er is een steeds grotere vraag van mantelzorgers om een mantelzorgwoning te kunnen realiseren op hun eigen terrein, om daarmee dichter bij degene te kunnen zijn die ze verzorgen. In de regel gaat het hier om een ouder-kind relatie. Daarmee wordt niet alleen de zorg ontlast en geeft het de mantelzorger meer rust dat degene die hij verzorgt nabij woont; ook de zorgvrager ziet zijn kwaliteit van leven vaak enorm verbeteren doordat hij dicht bij zijn zorgverlenende familielid kan wonen. En niet onbelangrijk: door de realisatie van een tijdelijke mantelzorgwoning komen er ook weer woningen beschikbaar voor andere woningzoekenden.

De toenemende druk op de zorg en de groeiende behoefte aan geschikte seniorenwoningen maken de mantelzorgwoning tot een waardevol alternatief. KBO-Brabant vindt dan ook dat gemeenten veel meer ruimte moeten geven aan deze vorm van wonen met zorg, en heeft zijn lokale seniorenverenigingen opgeroepen dit onder de aandacht te brengen en er bij gemeenten op aan te dringen actief te werken aan een pre-mantelzorgwoning beleid. Daarmee kunnen al tijdelijke mantelzorgwoningen worden gerealiseerd vóórdat de acute situatie van een zorgvraag zich aandient.

Met een verdubbeling van het aantal ouderen en de grote terugloop in de beschikbare zorgmedewerkers door de grotere krapte op de arbeidsmarkt – die voorzien wordt voor de komende 20 jaar – moet volgens KBO-Brabant elke kans aangegrepen worden om het aanbod van wonen met (mantel)zorg voor ouderen te vergroten en te verbeteren. Om gemeentelijke willekeur of extra obstakels te voorkomen vindt KBO-Brabant handhaving van de huidige landelijk regeling in de nieuwe Omgevingswet noodzakelijk.

Update op 3 november:

Inmiddels is de motie aangenomen, tekst:

Voorgesteld 25 oktober 2021
De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat het aantal ouderen en het aantal mantelzorgers de komende jaren sterk zullen toenemen; overwegende dat het «in» huis nemen van ouderen mantelzorgers ontlast, zorgverleners ontlast en de doorstroming op de huizenmarkt bevordert; verzoekt de regering bestaande obstakels voor tijdelijke mantelzorgwoningen te elimineren en te regelen dat onder de nieuwe Omgevingswet tijdelijke mantelzorgwoningen ook zijn toegestaan, en gaat over tot de orde van de dag.

Klik hier voor het originele document.