1 november 2022

Leeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie bij duurzaamheidsleningen

Met enige regelmaat worden we opgeschrikt door meldingen van 75-plussers die niet in aanmerking kunnen komen voor een duurzaamheidslening, zoals deze keer in de gemeente Helmond. In de zomer van 2021 vroeg KBO-Brabant al aandacht hiervoor. Liefst 92 procent van de 120.000 leden van KBO Brabant toont een grote betrokkenheid bij duurzaamheidsvraagstukken. Maar er zijn een paar problemen. In de eerste plaats kunnen niet alle mensen het verduurzamen betalen. Daarom zijn er speciale duurzaamheidsleningen, maar die hanteren veelal een leeftijdsgrens van 75 jaar. Daardoor komt een grote groep, bijna 1,5 miljoen Nederlanders, niet in aanmerking voor zo’n lening. ‘Dat is jammer’, reageert Leo Bisschops, voorzitter van KBO Brabant: ‘Zulke leningen zijn bedoeld om Nederland energiezuiniger te maken, maar dat lukt op deze manier niet overal.’

75-plussers kunnen vaak niet gebruikmaken van een groene lening, de zogenaamde duurzaamheidslening van Svn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Deze bestaat in 80 gemeenten van Nederland en vaak hanteren deze gemeenten een leeftijdsgrens. Een aanvraag kan ingediend worden vanaf 18 tot en met 75 jaar. Uit eerder onderzoek van KBO-Brabant in juli 2021 bleek dat 75-plussers slechts in negen gemeenten in Brabant een duurzaamheidslening kunnen aanvragen waaronder Breda, Etten-Leur, Hilvarenbeek, Land van Cuijk (verzilverlening duurzaamheid) en Waalwijk. Gemeenten Roosendaal, Oss, Tilburg stonden ook in het rijtje, maar hanteren anno november 2022 wél een leeftijdsgrens. De wereld van leningen is complex. De afvallige gemeenten hanteren wel een Verzilverlening zodat huiseigenaren woningaanpassingen kunnen doen. Of hieronder ook de groene aanpassingen vallen, is ons onbekend.

KBO-Brabant pleit nu bij Brabantse politieke partijen voor een heldere leeftijdsvriendelijke Duurzaam Thuis-lening zoals de provincie Limburg heeft ingevoerd voor alle Limburgers.