11 oktober 2022

Laat energietoeslag niet liggen

Om aanspraak te maken op de energietoeslag van in totaal 1300 euro, mag het inkomen niet hoger zijn dan 120% van het sociaal minimum. Dat is de vuistregel die als voorwaarde geldt voor het uitbetalen van die toeslag. Senioren met een klein pensioen kunnen de energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Hierbij geldt dat zorg- en huurtoeslagen niet meetellen als inkomen.

Heeft u de energietoeslag nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met uw gemeente. Vindt u het lastig? Vaak zijn er KBO-vrijwilligers van uw eigen Afdeling die u willen ondersteunen bij de aanvraag. Neem contact op met uw Afdeling.

Een aantal gemeenten in Brabant wijkt af van de richtlijn van 120% van het sociaal minimum (Omroep Brabant, 10 oktober 2022). Zo mag in Helmond, Breda, Oss, Tilburg of Steenbergen het inkomen best nog iets hoger zijn dan die 120 procentnorm om toch de energietoeslag te kunnen krijgen. Maar in Waalwijk, Den Bosch, Heusden, Roosendaal, Zundert en Meierijstad zijn ze strenger: als je boven de 120 procentnorm uitkomt, krijg je niets.

Er zijn veel nepberichten in omloop. Wij raden u aan niet in te gaan op e-mails, sms’jes of telefoontjes van mensen die zeggen dat u recht hebt op energietoeslag.