De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) presenteerde vorige week een rapport over de houdbaarheid van de zorg. Om kwaliteit en toegankelijkheid te kunnen borgen dient de zorg in financieel, personeel en in maatschappelijk opzicht houdbaar te zijn. Deze drie dimensies van houdbaarheid staan echter steeds meer onder druk door ontwikkelingen als vergrijzing, de opkomst van nieuwe zorgtechnologie en de toename van het aantal chronisch zieken. De WRR komt tot de conclusie dat we beter moeten gaan kiezen waar onze prioriteiten in de zorg liggen en komt tot twaalf aanbevelingen, zoals: zet in op preventie en bereid de samenleving voor op de schaarste in de zorg.
KBO-Brabant mist de aanbeveling dat informele netwerken gefaciliteerd moeten worden. Een oplossing is dat ouderen elkaar gaan helpen in gemeenschappelijke woonprojecten, voorzorgcirkels, burennetwerken en ‘naoberschap’. Er vindt in Brabant een verdere ontwikkeling van zorgcoöperaties en intensivering van lokale samenwerking plaats tussen formele en informele organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Zo is Henk Geene bezig om voorzorgcirkels in een aantal gemeenten op te starten. Het gaat hierbij om het vastleggen van een aantal afspraken om onderling steun en hulp aan elkaar te verlenen, ‘voor het geval dat’. Je kunt hierbij denken aan dagelijkse dingen zoals boodschappen doen voor een ander, maar ook aan plotseling optredende (ernstige) fysieke ongemakken die tot gevolg hebben dat je bepaalde dingen niet meer kunt (Henk Geene, 2021, Voorzorgcirkels als antwoord op vergrijzing). Het doel is dat oudere mensen in de vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, ook als zij intensievere zorg nodig hebben. Daar is immers het sociale netwerk, juist in de nabije toekomst van cruciaal belang. De netwerken zouden meer terug moeten kunnen vallen op professionele zorg als zij het niet meer redden. Een vangnet is noodzakelijk.
KBO-Brabant zette het dreigende systeeminfarct in de zorg in februari 2019 al op de kaart. Wij boden de toekomstige provinciale bestuurders en lijsttrekkers van politieke partijen het manifest ‘Samen doen, samen oplossen’ aan waarin wij pleiten voor een sterke provinciale sociale agenda. We zijn blij dat de provincie zich sterk maakt voor drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander, maar er mag nog wel een tandje bij. Gezien het advies van de WRR is het manifest ‘Samen doen, samen oplossen’ actueler dan ooit.