19 november 2024

Onvoldoende openbare toiletten

Uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Toiletalliantie, uitgevoerd ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag, blijkt dat driekwart van de Nederlandse gemeenten een onvoldoende scoort op het gebied van openbare toiletten. Er zijn toiletambassadeurs nodig om gemeenten aan te sporen werk te maken van dit maatschappelijke probleem.

Ook in Brabant en Zeeland zijn gemeenten die tekortschieten in het bieden van voldoende openbare toiletten. En gemeenten die het juist erg goed doen. In Baarle-Nassau, Waalre, Boekel en Drimmelen is nog werk aan de winkel: zij staan in de top tien van minst toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Valkenswaard is dit jaar de grootste daler in de door de MLDS en de Toiletalliantie samengestelde ‘Flop 10’. Valkenswaard staat nu in de onderste regionen van de ranglijst doordat twee toiletten uit de HogeNood-app verdwenen zijn. Baarle-Nassau bungelt hardnekkig onderaan. “En dat is opmerkelijk voor een toeristische gemeente”, vinden MLDS en de Toiletalliantie.

Meest toiletvriendelijk

Gemeenten in Brabant en Zeeland die wel goed scoren op de ranglijst zijn Veere, Vught en Roosendaal. Het Zeeuwse Veere neemt dit jaar opnieuw de derde plaats op de top tien in, mede dankzij 53 extra toiletten, waardoor bezoekers nu bij meer dan 120 locaties terechtkunnen. Vught staat op plek 5 en Roosendaal sluit de top tien af. De gemeente West Maas en Waal is de absolute topper. Deze gemeente ligt in Gelderland, maar heeft in Beneden-Leeuwen een afdeling van Senioren Brabant-Zeeland. West Maas en Waal is voor het tweede jaar op rij de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland en heeft zelfs extra toiletten opengesteld.

Partner

Senioren Brabant-Zeeland is partner van de Toiletalliantie. Ons kantoor in ’s-Hertogenbosch is opgenomen in de HogeNood-app. Mensen kunnen er tijdens kantooruren altijd aankloppen voor het doen van een kleine of grote boodschap.

Beïnvloedt levenskwaliteit

Eén op de drie Nederlanders geeft aan dat het tekort aan openbare toiletten hun levenskwaliteit beïnvloedt. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere winkelen, evenementenbezoek en uitgaan. Ter illustratie: in Parijs zijn er 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen. Nederland telt er slechts 700 voor achttien miljoen mensen. Daarvan doen er 220 dienst als urinoir en zijn er maar 176 toiletten rolstoeltoegankelijk. De MLDS en de Toiletalliantie dringen er daarom al jaren bij gemeenten op aan de toiletnorm te omarmen: een openbaar of opengesteld toilet binnen 500 meter in stads- en dorpscentra.

Training voor toiletambassadeurs

“Voor alle Nederlanders met een ziekte aan het maag-darm-leverstelsel is het tekort aan openbare toiletten een barrière om eropuit te gaan”, zegt MLDS-directeur Mariël Croon. “Dat geldt ook voor miljoenen andere mensen, zoals blaaspatiënten, senioren en ouders met kinderen. Het is onacceptabel dat zoveel gemeenten achterblijven. Elk toilet dat verdwijnt, is een stap terug voor toegankelijkheid. Daarom zoeken wij vrijwilligers die, net als wij, een sociaal inclusief Nederland willen.” De MLDS en de Toiletalliantie bieden daarom een gratis training aan die ‘toiletambassadeurs’ helpt het gesprek aan te gaan met gemeenten. Op deze manier kunnen zij gemeenten van de dringende toiletnood overtuigen, zodat deze de nodige maatregelen nemen.