16 juni 2023

Gemeente Best en Wmo

De Gemeente Best stopt met resultaatgericht indiceren voor de Wmo. Deze toezegging deed wethouder Sociaal Domein Veronique Zeeman tijdens de Vitaliteitsdag op 14 juni aan Leo Bisschops, voorzitter KBO-Brabant.

De gemeente Best geeft nu geen indicaties op basis van uren, maar een resultaatomschrijving zoals een schoon en leefbaar huis. KBO-Brabant is van mening dat de rechtspositie van cliënten daarmee onvoldoende gewaarborgd is. Zij dreigen vanuit een ongelijke positie met de zorgaanbieder te moeten onderhandelen over de hoeveelheid zorg die ze krijgen. En hoewel dit in Best nooit tot klachten heeft geleid, erkent de wethouder dat resultaatgericht indiceren in strijd is met de wet en past zij de werkwijze met ingang van 2024 aan. KBO-Brabant is blij met deze aanpassing.

In andere gemeenten in Brabant heeft resultaatgericht indiceren wel geleid tot bezwaren van senioren. Oud-bestuursrechter Bert van ’t Laar, procesondersteuner van KBO-Brabant, heeft hierover menig rechtszaak tegen enkele Brabantse gemeenten aangespannen, en gewonnen.