18 oktober 2024

Financiële regelingen wonen voor senioren

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden en gunstige leenvoorwaarden voor collectieve wooninitiatieven of woningaanpassingen voor senioren. Wij geven u een overzicht.

Sinds 14 oktober kunnen burgerinitiatieven, woningbouwcorporaties, zorginstellingen, collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo’s) en marktpartijen een subsidieaanvraag voor de bouw van ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting indienen. Senioren Brabant-Zeeland is blij met deze regeling, want steeds meer 55-plussers vinden het fijn om in een woonvorm te wonen waar het gemakkelijk is anderen te ontmoeten en elkaar te ondersteunen. Lees hier meer over de mogelijkheid een subsidie aan te vragen.

Meer regelingen

Daarnaast worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Provincie Noord-Brabant, banken en gemeenten subsidie en leningen verstrekt voor collectieve wooninitiatieven of woningaanpassingen. Hieronder een overzicht van regelingen op dit gebied.

Subsidie voor collectieve wooninitiatieven

Om de realisatie van woningbouw door collectieve wooninitiatieven van particulieren en sociale ondernemingen te stimuleren, kan er voor zowel de initiatieffase, de haalbaarheidsfase als de ontwikkelfase subsidie worden verstrekt. Klik hier voor meer over dit initiatief van de Provincie Noord-Brabant.

Stimuleringslening Langer thuis

Sommige gemeenten voeren een stimuleringslening Langer Thuis van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn). U kunt hiermee zo lang mogelijk wonen in uw eigen huis in de fijne wijk waar u iedereen kent. Soms is het nodig om uw woning daarvoor aan te passen. Met de Stimuleringslening Langer thuis of de Verzilverlening van Svn financiert u deze aanpassingen aan uw woning. Kijk op de site van Svn of uw gemeente een Langer Thuis Wonen-lening biedt.

Samen zelfbouwen

Wilt u met een groep mensen een woonproject realiseren? En van het begin tot het einde betrokken zijn bij de ontwikkeling ervan? Bent u van plan om samen met een groep een cpo-project te starten? Of bent u al bezig, maar heeft u vragen over Samen Zelfbouwen? Dan kan de Rabobank u wellicht verder helpen; klik hier voor meer informatie.

Subsidieregeling intergenerationeel wonen

De subsidieregeling Intergenerationeel wonen van de Rijksoverheid is bedoeld om jongeren te stimuleren te wonen in geclusterde woonvormen waar overwegend ouderen wonen. Dit bevordert de sociale cohesie en interactie. Dit kan een positief effect hebben op de kwaliteit van leven voor de ouderen en jongeren. De subsidie kan worden aangevraagd door verhuurders van woonruimten in een geclusterde woonvorm bestemd voor ouderen. Dit zijn bijvoorbeeld woningcorporaties, sociale ondernemers, verpleeghuizen en andere soortgelijk zorgaanbieders. Klik hier voor meer informatie.