14 augustus 2023

Brabantse bruggen markeren 80 jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we tachtig jaar vrijheid in Brabant. Met als thema ‘Brug naar vrijheid’ wordt er verbinding gemaakt tussen generaties, mensen en verhalen.

In 2019-2020 was KBO-Brabant actief betrokken bij de viering van 75 jaar vrijheid in Brabant. De feestelijke herdenking toen kreeg de titel ‘Brabant Remembers’ mee. Hoogtepunt was het speciaal voor de gelegenheid geschreven toneelstuk ‘De weg naar vrijheid’, waaraan veel Kringen/Afdelingen een succesvolle bijdrage leverden. Het toneelstuk werd op diverse plekken in Noord-Brabant voor uitverkochte zalen opgevoerd. Van dit verbindende toneelproject hebben heel veel mensen – zowel deelnemers als toeschouwers – enorm genoten.

Vrijheid koesteren

De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog moeten we blijven herdenken. De aandacht voor de lessen die we uit die afschuwelijke tijd kunnen trekken mag nooit verslappen. En onze vrijheid moeten we koesteren en vieren. Daarom herdenken we in 2024-2025 tachtig jaar vrijheid in Brabant, ditmaal onder de titel ‘Brabant Herinnert’.

Brug naar vrijheid

Bij de komende viering wordt de nadruk gelegd op verbinding. Er wordt getracht bruggen te bouwen. Letterlijk, want de bruggen in Brabant die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun verbindende kracht verloren doordat ze werden vernietigd, zullen het podium vormen voor ‘Brabant Herinnert’. Er zijn liefst 93 van dit soort bruggen verspreid over onze provincie. Sommige nog in originele staat, veel andere hersteld of volledig opnieuw opgebouwd. Die bruggen moeten een podium worden waarop verhalen van toen én van nu worden verteld. Ze leggen – letterlijk en figuurlijk – de verbinding tussen generaties, mensen, verhalen en locaties.

Elke brug een verhaal

Het projectteam ‘Brabant Herinnert’ wil liefst alle bruggen die tijdens de bevrijding van Noord-Brabant onderdeel zijn geweest van een militaire operatie, van Operatie Market Garden tot de Slag om de Schelde, in het licht zetten. Op de website van project staat een lijst met alle 93 bruggen. Elke brug zou een verhaal moeten krijgen dat verbindt, zichtbaar maakt en tot de verbeelding spreekt. Over de Tweede Wereldoorlog of over een oorlog van vandaag.

Naar de website van Brabant Herinnert – Brug naar vrijheid