Input KBO-Brabant voor begrotingsbehandeling VWS 2023: versterk vrijwilligersorganisaties van en voor senioren
We zullen meer voor elkaar moeten zorgen
In week 42 vindt de plenaire behandeling van de VWS-begroting plaats.
KBO-Brabant roept politiek Den Haag op vrijwilligersorganisaties van en voor senioren te versterken. Er moeten randvoorwaarden komen waardoor vitale ouderen voor minder vitale ouderen kunnen zorgen. “KBO-Brabant is drukdoende met het creëren van awareness over het anders leven én zorgen. We beseffen allemaal dat het zo niet langer kan. Wij zullen in toenemende mate voor elkaar moeten zorgen.”
Verder pleit KBO-Brabant voor meer geriatrische kennis in de eerste lijn en doet suggesties voor gezondheidsbevordering bij senioren.
Op 14 oktober stuurden wij een brief aan de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS. Hieronder de belangrijkste punten. Om de hele brief te lezen, klik hier.
Versterking van vrijwilligersorganisaties en het vergroten van awareness
De huidige en verwachte personeelstekorten in zorg en welzijn vragen om andere oplossingen dan alleen maar meer instroom en minder uitstroom van beroepskrachten. Het gaat ook om opleiden en ontwikkelen én anders leven en werken. Om anders te leven en zorgen is een gelijkwaardig samenspel tussen vrijwilligers en beroepskrachten in zorg, ondersteuning en preventie bittere noodzaak. Er moeten randvoorwaarden komen waardoor vitale ouderen voor minder vitale ouderen kunnen zorgen. KBO-Brabant is drukdoende met het creëren van awareness over het anders leven én zorgen. We beseffen allemaal dat het zo niet langer kan. Wij zullen in toenemende mate voor elkaar moeten zorgen. Wij vragen onze achterban na te denken en te anticiperen op hun zorg- en woontoekomst en zijn drukdoende met het opzetten van voorzorgcirkels.
Preventie loont, ook op latere leeftijd
Een gezonde leefstijl voorkomt veel chronische aandoeningen. De inzet op preventie en gezonde leefstijl – ook op latere leeftijd – kan niet langer wachten.
Wij vragen de Kamerleden bij de staatssecretaris en ministers aan te dringen op:
- Vaart te maken met het voornemen om het btw-tarief van 9% voor groente en fruit te schrappen (regeerakkoord 2021).
De keuze voor een gezonde levensstijl is namelijk een lange tijd erg moeilijk gemaakt voor veel Nederlanders. De prijzen voor groente en fruit blijven maar stijgen. Deze prijzen stijgen veel harder dan de prijzen van de categorie ‘suiker, zoetwaren en ijs’. - Gezondheidsbevordering senioren door senioren zelf. Gezien de tekorten in de zorg kunnen seniorenorganisaties zelf volgens de peer-to-peer-methode gezondheidsbevordering opzetten.
- Het gordelroosvaccin – net als het griep- en pneumokokkenvaccin – voor alle ouderen bereikbaar te maken en niet alleen voor de medische doelgroepen. Vaccinaties zijn een belangrijk preventiemiddel.
- Vanuit de basisverzekering de hoge dosering recept-plichtige vitamine D te blijven vergoeden. Deze gaat met ingang van 1 januari uit het pakket. Wij verwachten dat mensen de hoge dosering vitamine D niet zelf kopen. De gevolgen van een vitamine D-tekort zijn groot: geheugenverlies, botklachten, fracturen. Een valpreventieprogramma moet integraal opgepakt worden.
Geriatrische kennis in de eerste lijn nodig
Vorig weekend werden wij opgeschrikt door het bericht van medisch specialisten dat ouderen ongewassen, ondervoed in het ziekenhuis komen en door blijven lopen met ziekten. Na ziekenhuisopname zijn er geen verpleeghuisbedden en tijdelijke opvangbedden (eerstelijnsbedden) beschikbaar. Woonzorgcentra moeten afdelingen sluiten vanwege personeelstekorten. Steeds meer mensen die intensieve langdurige verzorging en begeleiding krijgen in een kleinschalige woonvorm, hebben op dit moment geen toegang tot medische basiszorg (huisartsenzorg). Het probleem komt doordat niet duidelijk is afgesproken wie er verantwoordelijk is voor deze zorg: de specialist ouderengeneeskunde of de plaatselijke huisarts (IGZ en NZa, oktober 2022).
Kwetsbare ouderen thuis en in kleinschalige woonvormen krijgen momenteel geen passende zorg en ondersteuning. Bovendien kunnen zij niet meer vertrouwen op zorg en ondersteuning.
KBO-Brabant heeft bereidheid om samen te werken met beroepskrachten benadrukt. De urgentie is immers groot om goed voorbereid te zijn op de vergrijzing. Het is van belang dat de samenleving – samen met senioren(organisaties) – zó wordt ingericht dat preventie, zorg en welzijn op een verantwoorde manier beschikbaar zijn en blijven voor en ook door senioren.