15 oktober 2024

In actie voor de zorg in Nederland

In Den Haag kwamen honderden mensen in actie voor de zorg. Tijdens de actie deed een brede coalitie van (zorg)organisaties een oproep aan het kabinet om de voorgenomen bezuinigingen op de zorg van tafel te halen, te investeren in een eerlijke beloning voor zorgverleners en de markt en bureaucratie in de zorg aan te pakken.

De actie Red de Zorg was georganiseerd door de SP, met steun van verschillende vakbonden, maatschappelijke organisaties en actiegroepen. Namens Senioren Brabant-Zeeland was directeur Wilma Schrover aanwezig. Corrie van Brenk vertegenwoordigde het project ‘Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen’.

Elkaar nodig

“Het kan anders: we hebben de marktwerking niet nodig”, zei Wilma Schrover tijdens de actiebijeenkomst. “We hebben elkáár nodig: zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers. Kijk naar een goed voorbeeld in Oss, waar het zorgbuurthuis de buurt verbindt. Je gunt iedere buurt een zorgbuurthuis. En mooi dat alle vakbonden vandaag pleiten voor meer waardering en een hoger loon voor mensen die werken in de zorg, maar we hebben hen wel gewaarschuwd de loonruimte niet te zoeken in een verlaging van de pensioenpremie. Het pensioenfonds PFZW staat er zwak voor en heeft jarenlang niet geïndexeerd. Hierdoor komen zorgmedewerkers er ook na pensionering bekaaid vanaf. Ze verdienen beter dan een loonsverhoging in de vorm van een sigaar uit eigen doos!”

Lees verder onder de foto

Zelf aan zet

Corrie van Brenk vertelde op het podium over haar ervaringen uit de gesprekken die zij bij het project ‘Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen’ in het land voert. “We houden namens Senioren Netwerk Nederland gesprekken over morgen, waarbij we de senioren zelf aan zet willen. Zij moeten de regie houden over hun leven, hun woonsituatie enzovoort. In het Zeeuwse Axel zagen we deze week waar veertien jaar beleid Rutte, in wisselende coalities, toe geleid heeft: geen seniorenwoningen meer, en winkels en andere voorzieningen dreigen te verdwijnen. Het openbaar vervoer is dramatisch en men maakt zich zorgen over voldoende thuishulp.”

Glasheldere verhalen

Tijdens de actie kwamen zorgverleners uit de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuiszorg en straatartsen aan het woord. “De verhalen van zorgmedewerkers zijn glashelder en zij willen dat de politiek naar hen luistert. Maar coalitiepartijen komen of hun beloften niet na of ze houden zich doof. Dat is onverantwoordelijk en dat moet anders”, aldus Kamerlid Sarah Dobbe van de SP.

Wilt u het manifest Red de Zorg tekenen, ga dan naar meedoen.sp.nl/zorgmanifest