8 december 2021

Aanloop gemeenteraadsverkiezingen

Handreiking inzet gemeenteraadsverkiezingen voor al onze lokale Afdelingen

Een wooncrisis en een dreigend zorginfarct. Maar het beleid van gemeenten blijft nog steeds te vaak hangen in goede bedoelingen. In veel gemeenten ontbreekt een integrale visie op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De vereiste woonzorgvisies voldoen veelal nog niet aan de gestelde eisen, waaronder harde prestatieafspraken voor nieuwbouw. Urgentie is nog onvoldoende in het beleid terug te zien. Gemeentelijke woonzorgvisies moeten zo snel mogelijk gaan bijdragen aan het oplossen van de problemen en de tekorten. Met goede bedoelingen alleen komen we er niet. Op het terrein van langer zelfstandig thuis wonen hebben wij bovendien geconstateerd dat 22 Brabantse gemeenten dit actief stimuleren met aantrekkelijke regelingen, maar in 41 Gemeenten gebeurt dit helemaal niet.

Er is dus meer dan genoeg munitie voor de lokale afdelingen van KBO-Brabant, om de duimschroeven stevig aan te draaien richting de gemeenteraadsverkiezingen.  Hieronder treft u het bericht aan onze afdelingen aan, alsmede de bijlagen.

 

Dit is (cursief) het bericht aan onze Afdelingen

Geacht bestuurslid,

De toenemende vergrijzing in Nederland vraagt om integrale oplossingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De gemeenteraadsverkiezingen in 2022 bieden u de kans het onderwerp hoog op de politieke agenda te zetten. In juni jl. heeft u van KBO-Brabant een basisdocument gekregen met als titel: ‘Lang leve de vergrijzing, een goede gemeente is voorbereid’ om naar de (programmacommissies van) politieke partijen te sturen. Het is een document met mogelijke wensen voor de verkiezingsprogramma’s. Het was niet de bedoeling de hele waslijst in te dienen bij partijen, maar er uw eigen speerpunten uit te halen of aan te vullen.

Op nummer één staat dat de gemeente ervoor zorgt dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen of/en zorgt voor voldoende woonvormen voor senioren. Hiertoe maakt de gemeente een woonzorgvisie in samenwerking met senioren(vertegenwoordigers). Veel gemeenten hebben een woonvisie, maar besteden daarin nog weinig tot geen aandacht aan wonen én zorg. Bestaande woonvisies moeten aangescherpt en verdiept worden tot woonzorgvisies. Het gaat bij ouderenhuisvesting niet alleen om nieuwbouw, maar ook om aanpassing van de woning. Om de woning levensloopbestendig te maken, kan een Langer Thuis-lening uitkomst bieden, maar niet alle Brabantse gemeenten bieden een lening aan. Zie bijgesloten overzicht of uw gemeente een Langer Thuis-leningen aanbiedt en kijk op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting www.svn.nl voor nadere informatie.

U kunt uw wensen op het gebied van het woonzorgvraagstuk kracht bijzetten door de politieke partijen bijgesloten pamflet te sturen over het waarom en hoe gemeenten het verschil kunnen maken. Bied daarbij vooral aan dat u graag hierover met ze in gesprek treedt (voor zover dit niet gebeurd is).

Als bijlagen treft u aan:

  1. Een voorstel begeleidend schrijven bij het pamflet. Uiteraard naar eigen inzicht en lokale situatie aan te passen
  2. Het pamflet woonzorgopgave om als bijlage toe te voegen
  3. Het overzicht met de Langer Thuis-leningen per gemeente