10 september 2021

Dialoog over Voltooid leven

KBO-Brabant start maatschappelijk dialoog over wetsvoorstel Voltooid leven D66.

Senioren, artsen, ethici en wetenschappers met elkaar in gesprek over het zelfgekozen levenseinde

Momenteel organiseert KBO-Brabant een viertal dialoogbijeenkomsten over het wetsvoorstel Voltooid leven van D66 van voormalig Kamerlid Pia Dijkstra. De verwachting is dat dit wetsvoorstel in de komende regeerperiode wordt behandeld.

Het bestuur van KBO-Brabant en artsenfederatie KNMG willen graag weten hoe senioren over het wetsvoorstel denken. Is het een overbodige wet of is de tijd rijp dat geregeld wordt dat 75-plussers die hun leven als ‘voltooid’ beschouwen zelf kunnen beslissen over hun levenseinde?

Tijdens de bijeenkomsten licht promovendus/onderzoeker Vera van den Berg toe hoe sterk de doodswens van ouderen is en wat de motieven van betrokkenen zijn. Een klinisch geriater (medisch specialist gespecialiseerd in ouderdomsaandoeningen) vertelt over de rol van artsen bij euthanasie (bij dementie) en palliatieve sedatie. De verschillen tussen de euthansasiewet en het wetsvoorstel Voltooid leven worden eveneens toegelicht. Tot slot vindt een dialoog plaats aan de hand van stellingen, zoals: de euthanasiewet biedt voldoende mogelijkheden om mensen met een voltooid leven hulp bij zelfdoding te verlenen. In het panel nemen een ethicus van artsenfederatie KNMG, een klinisch geriater, een onderzoeker van de Universiteit voor Humanistiek en een lid van de werkgroep Identiteit & Zingeving van KBO-Brabant plaats. Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, treedt als gespreksleider op.

KBO-Brabant organiseert daarnaast regelmatig informatieve bijeenkomsten over het levenseinde in samenwerking met huisartsen. Ook beschikt KBO-Brabant over deskundige vrijwilligers die desgevraagd gesprekken met senioren voeren over hun levensvragen.