7 juli 2021

Onderzoek toekomst contant geld

In opdracht van DNB (De Nederlandsche Bank) en het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin alle maatschappelijk relevante organisaties zijn vertegenwoordigd), heeft McKinsey & Company een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de toekomst van contant geld in Nederland. Uitgangspunt van DNB en MOB is het waarborgen van een maatschappelijk efficiënte, veilige, bereikbare, duurzame, betrouwbare, bruikbare, robuuste en betaalbare infrastructuur voor contante betalingen. Rekening houdend met dit uitgangspunt wordt in het onderzoek de vraag beantwoord wat er nodig is om een chartale infrastructuur in de komende jaren (tot 2030) te handhaven.

De organisaties van senioren KBO-PCOB, NOOM, Koepel Gepensioneerden/KBO Brabant, alsmede de Oogvereniging en de koepelorganisatie Ieder(in) en de ANBO zijn lid van het MOB.

Contant geld
Principieel zijn de gezamenlijke organisaties van mening dat contant geld goed moet blijven functioneren in de maatschappij. Reeds eerder heeft hierover een discussie plaats gevonden in het MOB. Daarnaast heeft de Tweede Kamer in 2020 uitgesproken dat het van belang is dat contant geld breed geaccepteerd blijft. Wij constateren met andere partijen dat de afgelopen jaren het gebruik van contant geld is afgenomen, mede ook onder invloed van COVID-19. Wij constateren echter ook dat nog een hoog percentage van de Nederlandse bevolking contant geld gebruikt in een bepaalde frequentie.
Wij onderschrijven de belangrijke rol van contant geld als back up voor het pinverkeer alsmede voor mensen in kwetsbare posities. De komende jaren moeten er bovendien voldoende geldautomaten beschikbaar zijn. Ook een hoge acceptatiegraad van contant geld in winkels e.d. blijft nodig.

Elektronisch betalen
Het contactloos betalen is met name ook bij ouderen erg populair. Maar meedoen aan de elektronische en digitale ontwikkelingen gaat niet vanzelf. Als men geholpen wil worden, is de vraag waar deze mensen dan terecht kunnen. Onzes inziens is het de plicht van de banken om hierin te (gaan) voorzien.

Aangeboden aan minister van Financiën
Het rapport is aangeboden aan de minister van Financiën. De minister heeft het vervolgens met begeleidende brief naar de voorzitter van de Tweede Kamer gestuurd, met de mededeling dat hij na de zomer de Kamer zal informeren over de vervolgstappen naar aanleiding van het onderzoek.

 

Klik hier voor het rapport van McKinsey.

Klik hier voor de begeleidende brief van DNB aan de minister van Financiën.

Klik hier voor de brief van de minister van Financiën aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Klik hier voor de notitie die is opgesteld door de gezamenlijke organisaties. Deze is gestuurd naar de minister en naar andere belanghebbenden.