29 juni 2021

Open brief aan Waterschappen

KBO-Brabant wijst (Brabantse) Waterschappen op motie Van Brenk over evenredige heffing op basis van daadwerkelijk drinkwatergebruik

KBO-Brabant stoort zich al langer aan het feit dat de zuiveringsheffing uitgaat van één vervuilingseenheid voor een eenpersoonshuishouden en van drie vervuilingseenheden voor twee- en meerpersoonshuishoudens. In een open brief van 28 juni aan vier (Brabantse) Waterschappen wordt de motie Van Brenk onder de aandacht gebracht. Deze motie, waarin gepleit wordt voor een evenredige zuiveringsheffing op basis van daadwerkelijk drinkwatergebruik, is eind 2020 aangenomen door de Tweede Kamer.

Het is bekend dat tweepersoonshuishoudens structureel worden benadeeld door de huidige tarifering voor de zuiveringsheffing en dat het daadwerkelijk gebruik daarop niet of nauwelijks van invloed is. Naast het oneerlijke financiële aspect ondermijnt deze wijze van tarifering ook de motivatie van huishoudens om te besparen op waterverbruik.

KBO-Brabant is met zijn achterban benieuwd op welke wijze de (Brabantse) Waterschappen acht maanden na deze motie tegemoet komen aan de duidelijke wens van onze nationale volksvertegenwoordiging. De brief is gestuurd aan Waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland.

De open brief sluit af met de vraag: ‘Mogen wij erop vertrouwen dat uw Waterschap de kans aangrijpt die de motie Van Brenk biedt om te komen tot een snelle modernisering van het tarievenbeleid voor de zuiveringsheffing? Wij zien uw reactie per brief of e-mail graag tegemoet.’

 

Wij stuurden op dinsdag 29 juni  een persbericht hierover aan de Brabantse regionale pers. AD, BD en BN/De Stem plaatste er ook op 29 juni een bericht over: klik hier.

Klik hier voor de Open brief aan Waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas, De Dommel en Rivierenland d.d. 28 juni
Klik hier voor de Motie van het Tweede Kamerlid Van Brenk, voorgesteld 27 oktober 2020