19 mei 2021

Andere aanpak pensioen België

In België is een uitkeringsregeling een uitkeringsregeling. Wat we in Nederland een uitkeringsregeling noemen, is bij de meeste pensioenfondsen gewoon een premieregeling.

Philip Neyt, voorzitter van de Belgische pensioenfondsenfederatie, bevestigt de andere aanpak in België. ‘De rekenrente, de rente waarmee toekomstige verplichtingen moeten worden verrekend naar vandaag, is in ons land variabel en hangt af van de onderliggende beleggingen. Bovendien is de werknemer in België beschermd. Korten is hier onmogelijk, omdat de werkgever de eindverantwoordelijke is voor de uitbetaling en rekening moet houden met een gegarandeerde rente van 1,75 procent per jaar. Haalt het pensioenfonds dat niet, dan moet de werkgever bijpassen.’

Hoewel de bescherming van pensioendeelnemers in België dus beter is geregeld, heeft de Nederlandse toezichthouder er alles aan gedaan om een verhuizing van een pensioenfonds naar België zo goed als onmogelijk te maken.

Uit een artikel in het Belgische dagblad De Tijd over de Nederlandse pensioenhouding en de groeiende onvrede onder oud en jong. Met quotes van Rob de Brouwer, Hans van Meerten en Wilma Schrover.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Ook nieuwsbrief Ons Actueel ontvangen?

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuws dat wij publiceren? Schrijf u in voor de nieuwsbrief Ons Actueel, die tweewekelijks verschijnt. Klik hier om u aan te melden.