Senioren Netwerk Nederland vraagt de leden van de Tweede Kamer aandacht voor de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg. Op 7 november wordt in de Tweede Kamer een commissiedebat over dit onderwerp gehouden.
Eerstelijnszorg is zorg waar u zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheker, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.
Op 7 november 2024 debatteert de Vaste Kamercommissie van VWS over de eerstelijnszorg. Senioren Netwerk Nederland, het netwerk van zelfstandige provinciale KBO’s dat ruim 250.000 senioren vertegenwoordigt, vraagt de Kamerleden aandacht voor de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg.
Hieronder lichten wij onze zes aanbevelingen toe:
1. Verbod op private equity in de huisartsenzorg
Het recente faillissement van Co-Med heeft de kwetsbaarheid van huisartsenzorg onder private equity blootgelegd. Het gevolg: verlies aan continuïteit in zorg, vooral voor mensen met complexe gezondheidsklachten, en toename van werkdruk voor andere huisartsen. Wij verzoeken de minister om verscherpt toezicht op vercommercialisering in de zorg en een verbod op private equity binnen de huisartsenzorg.
2. Oprichting van wijkgerichte geriatrische teams
Door de toenemende vergrijzing en multimorbiditeit groeit de vraag naar geïntegreerde en wijkgerichte zorg. Wij pleiten voor kleine geriatrische teams die zorgverlening en samenwerking tussen zorgprofessionals bevorderen. Deze aanpak versterkt informele zorg en vermindert fragmentatie binnen de zorgketen.
3. Toegankelijke zorg van de specialist ouderengeneeskunde
De specialist ouderengeneeskunde speelt een belangrijke rol voor ouderen met complexe problemen, maar het eigen risico in de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen vormt een financiële drempel. Wij verzoeken de minister deze zorg uit te zonderen van het eigen risico, zodat kosten geen belemmering vormen voor passende zorg.
4. Gelijkwaardige samenwerking tussen formele en informele zorg
In de visie op eerstelijnszorg ontbreekt de nadruk op de inzet van vrijwilligers zoals ouderenadviseurs en Wmo-cliëntondersteuners. Vrijwilligers bieden waardevolle ondersteuning aan ouderen, maar worden niet voldoende betrokken door professionals in de eerste lijn. Wij pleiten voor erkenning van de informele zorg en voor een gelijkwaardige positionering van vrijwilligers in multidisciplinaire wijkteams.
5. Structurele aandacht voor preventie bij ouderen
Preventieve gezondheidszorg kan veel bijdragen aan de kwaliteit van leven voor ouderen. Wij steunen de motie-Tielen voor periodieke gezondheidschecks voor 60-plussers. Structurele verankering van preventieve gezondheidszorg voor ouderen in de Wet publieke gezondheid kan helpen zorgvragen tijdig te signaleren en de druk op de eerstelijnszorg te verlagen.
6. Mondzorg in het basispakket
Mondgezondheid is essentieel voor het welzijn van ouderen, maar voor velen financieel onbereikbaar. Wij ondersteunen het pleidooi van Dokters van de Wereld om mondzorg in het basispakket op te nemen, zodat niemand hoeft af te zien van deze noodzakelijke zorg vanwege kosten.
De toekomst van de zorg ligt steeds meer in de thuissituatie van ouderen. Senioren Netwerk Nederland, waar Senioren Brabant-Zeeland deel van uitmaakt, rekent op de steun van de Tweede Kamer om deze randvoorwaarden te waarborgen.