21 augustus 2024

‘Beneden Peil’ wil vaccinatiegraad verhogen

Senioren Netwerk Nederland (waarin Senioren Brabant-Zeeland samenwerkt met KBO Overijssel en KBO Limburg) heeft zich aangesloten bij ‘Beneden Peil’, een coalitie van de Artsenfederatie, het Longfonds en andere organisaties die vindt dat de vaccinatiegraad van volwassenen in Nederland omhoog moet. De doelstelling van ‘Beneden Peil’ is de teruggelopen vaccinatiegraad in Nederland weer óp peil brengen.

De vaccinatiegraad is het percentage van mensen dat is ingeënt voor een bepaalde ziekte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet dit voor sommige ziekten minimaal 90 procent zijn. Het RIVM in Nederland hanteert een ‘veilige’ vaccinatiegraad van 95 procent. Dan pas zijn ook de mensen bij wie het vaccin onvoldoende heeft gewerkt beschermd, bijvoorbeeld voor mazelen (groepsbescherming). Die hoge vaccinatiegraad is nodig om ziektes als de mazelen en kinkhoest uit te roeien. Hierdoor lopen gevaccineerde volwassenen en ouderen minder risico op ernstige ziekte bij infecties door virussen en bacteriën. Door in te zetten op medische preventie kunnen de druk op de zorg en de kosten beperkt worden.

Dalende vaccinatiegraad is een probleem

Niet alleen de dalende vaccinatiegraad onder kinderen vormt een probleem, ook volwassenen laten zich minder en minder vaccineren. Voor pneumokokken was de vaccinatiegraad in 2022 gedaald tot 63 procent ten opzichte van 74,1 procent in 2021.
Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft onlangs nieuwe cijfers gepubliceerd over infectie-uitbraken in Europa. Daaruit blijkt dat in 2022 zowel in Nederland als in de rest van Europa meer meldingen gedaan zijn voor difterie, meningokokken, bof, mazelen en kinkhoest dan in het jaar ervoor. Bij kinkhoest betrof het in Nederland bijna een verdubbeling van het aantal gevallen van 0,4 per honderdduizend inwoners naar 0,7 per honderdduizend inwoners (Medisch Contact, 24 april 2024).

Zes keer hoger

“Mensen met een griepbesmetting hebben zes keer een hogere kans op een hartinfarct”, zegt cardioloog prof. dr. Leonard Hofstra aan het Cardiologie Centrum Nederland en gezondheidswetenschapper bij het Amsterdam UMC. “Om je zo goed mogelijk te beschermen tegen de griep is de griepprik weer beschikbaar in het najaar voor kwetsbare en oudere mensen.”

Consultatiebureau voor senioren

Senioren Brabant-Zeeland (voorheen KBO-Brabant) heeft eerder gepleit voor een vaccinatieprogramma voor volwassenen en denkt hierbij aan een consultatiebureau voor 60-plussers waar zij zich kunnen laten testen op mobiliteit, balans/valrisico, diabetes, bloeddruk, psyche/stress en relaties/sociaal netwerk, zicht, gehoor, maar ook financieel/armoede en digitale /leesvaardigheden en adviezen krijgen voor hun gezondheid. Uiteraard hoort hierbij ook de (advisering) en het verstrekken van vaccinaties. Wat Senioren Brabant-Zeeland betreft moet naast het griep-, pneumokokkenvaccin ook het vaccin tegen gordelroos voor ouderen beschikbaar worden gesteld.

Initiatief ‘Beneden Peil’ bij actualiteitenrubriek EenVandaag: bekijk de uitzending heir