17 oktober 2023

Met kaartspel praten over laatste levensfase

Palliatieve zorg is een controversieel en lastig onderwerp. Palliatieve Zorg Nederland probeert het bespreekbaar te maken met het kaartspel Kiezen & Delen. Want daar gaat de palliatieve fase over: kiezen en delen. Kiezen hoe u de rest van uw leven invult, waar en met wie. En over delen: want het is slim om keuzes te delen met naasten en zorgverleners.

Er leven diverse misvattingen en vooroordelen over palliatieve zorg: ‘Als je ongeneeslijk ziek bent, heb je niks meer te kiezen’, ‘Palliatief draait om pijnbestrijding’ of ‘Palliatieve zorg is er vooral voor kankerpatiënten’. Elk jaar horen meer dan 100.000 mensen dat er geen genezing meer mogelijk is. Vanaf dat moment krijgen zij palliatieve zorg. En die is veel breder dan pijnbestrijding en kan de kwaliteit van hun leven sterk verbeteren. Maar er wordt door zorgverleners, patiënten en hun naasten helaas nauwelijks over gepraat.

Keuzes en wensen

Het is een belangrijke fase. Men zou verwachten dat mensen daarom met elkaar en hun zorgverleners bespreken wat hun keuzes en wensen zijn voor de rest van hun leven. Want ook als iemand ongeneeslijk ziek is, valt er nog veel te kiezen. Driekwart van alle 65-plussers heeft de behoefte om hierover te praten. In de praktijk blijkt dat slechts 1 op de 3 mensen met naasten praat over palliatieve zorg. En met de (huis)arts bespreken nog minder mensen dit onderwerp: slechts 3 tot 7 procent.

Kiezen & Delen

Met het spel Kiezen & Delen wil Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) mensen leren te praten over de laatste fase van het leven en de dood. Want daar gaat de palliatieve fase over. Kiezen hoe u de rest van uw leven invult, waar en met wie. En over delen, want het is slim om uw keuzes te delen met naasten en zorgverleners. Het kaartspel is gratis te bestellen via www.kiezenendelen.nu. Ook als u nu (nog) niet ziek bent, is het belangrijk dat u er al bewust van bent dat u altijd keuzes hebt en dat u zelf invloed heeft op uw laatste fase.