Bij tienduizenden ouderen is in augustus de eigen bijdrage Wlz twee keer geïnd: één keer als incasso en één keer via verrekening met de AOW-uitkering. De Nationale ombudsman grijpt in!
Bij mensen die zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) int het CAK elke maand een eigen bijdrage. Bij ouderen die AOW ontvangen wordt deze inkomensafhankelijke eigen bijdrage verrekend met de AOW-uitkering. De Wlz-bijdrage wordt dus afgetrokken van de AOW, die vervolgens dan voor deze ouderen lager is. Deze automatische verrekening heet ‘broninhouding’ en wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Dubbel betaald
In augustus ging deze ‘broninhouding’ bij zo’n 50.000 mensen mis. Bij hen werd door een fout bij het CAK plots de eigen bijdrage – die bij hen normalerwijs apart wordt geïncasseerd – van de AOW afgetrokken. Zonder dat zij daarvan op de hoogte waren. Bij 30.000 Wlz-ontvangers werd bovendien hun eigen bijdrage ook nog eens los afgeschreven van hun rekening. Daardoor betaalden ze die maand dubbel, namelijk één keer via de incasso en één keer via de verrekening met de AOW.
Snel oplossen
Mensen die dit tot hun grote schrik overkwam, klaagden bij de Nationale ombudsman. Ouderen zouden door deze grove fout in financiële problemen kunnen komen, vond de ombudsman en hij ging direct in gesprek met het CAK en de SVB. Het CAK moet snel met een oplossing komen, stelt de Nationale ombudsman. Het CAK is nu volop bezig om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Wie vragen of problemen heeft, kan contact opnemen met het CAK, adviseert de ombudsman. Ouderen die er dan nog niet uitkomen, kunnen zich voor hulp melden bij de Nationale ombudsman.