29 augustus 2023

Klachten over wachttijden huishoudelijke hulp

KBO-Brabant krijgt momenteel veel klachten over de wachttijden voor huishoudelijke hulp in de Wmo. De personeelstekorten zijn groot. Sommige gemeenten gaan hierover in gesprek met een KBO Kring om samen tot oplossingen te komen.

Eerder kwam het bericht naar buiten dat de gemeente Tilburg fors bezuinigt op huishoudelijke hulp. Naar aanleiding van de bezuinigingen in Tilburg en het bericht in het Parool met de titel: ‘Ine zit al acht weken zonder huishoudelijke hulp. Let niet op de stank’ stelde Kamerlid Jasper van Dijk van de SP (foto) Kamervragen aan verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS.

Ondeugdelijke uitvoering

Jasper van Dijk stelde in zijn vragen ook de ondeugdelijke uitvoering van Wmo 2015 aan de orde. Met de nodige vertraging geeft staatssecretaris Van Ooijen het antwoord dat personeelstekorten niet nieuw en uniek zijn in het gemeentelijk domein. KBO-Brabant is zich ervan bewust dat de personeelstekorten groot zijn, maar heeft de indruk dat de kaart ‘personeelstekorten’ wel snel wordt getrokken.

Oplossingsrichtingen

Oud-bestuursrechter Bert van ’t Laar van de Juridische helpdesk adviseert de lokale KBO-Afdelingen of Kringen in gesprek te gaan met hun gemeente over de volgende oplossingsrichtingen:

Een betere beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden voor hulpverleners en meer inzet van de werkgevers om personeel te werven en te behouden. Maak het vak aantrekkelijker, ook voor jonge mensen, en laat zien dat het méér is dan poetsen.

Versterk de band tussen de cliënten en de eigen schoonmaakhulp. Maak meer gebruik van zelfsturende teams, zoals bij Buurtzorg, waardoor de medewerker zich meer betrokken voelt bij de werkzaamheden en hiervoor verantwoordelijkheid draagt.

Een uitbreiding van het potentieel door de inzet van uitzendbureaus. Dit is wel duurder dan inzet van eigen personeel.

Betaal mantelzorgers voor hun inzet via een pgb. Het is makkelijker om het huis van oma of moeder te poetsen dan van een wildvreemde. Dit is al aanbevolen door de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Laten gemeenten een arrangement bieden dat hiervoor aantrekkelijk is, zonder bureaucratisch gedoe en tegen een tarief dat beduidend uitstijgt boven het minimumloon. Immers, dat is altijd goedkoper dan een professionele zorgaanbieder inschakelen.

Probeer jongeren te verleiden om hun baantje als vakkenvuller in de supermarkt om te ruilen voor een maatschappelijk veel betere activiteit als hulpverlener voor ouderen.

Verruim het dagvenster naar zeven dagen per week van 7.00 tot 22.00 uur. Dit biedt mogelijkheden om andere groepen hulpverleners aan te trekken (scholieren, studenten, mensen in ploegendienst die wat willen bijverdienen of mensen met jonge kinderen bij wie de andere partner op de kinderen kan passen in de avond of het weekeinde). Uiteraard moet met de cliënt wel worden afgestemd welke dag en tijdstip passend is.


Foto: SP (via Flickr c.c.)