29 juni 2023

Debat zorgverzekeringsstelsel

Minister Kuipers van VWS wil de mondzorg (boven 18 jaar) niet opnemen in de basisverzekering. Ook voelt hij er niets voor om het eigen risico af te schaffen, zo zei hij in een debat over het zorgverzekeringsstelsel. Senioren Netwerk Nederland heeft bepleit dat mondzorg en vitamine D3 terug moeten in het basispakket. Daarnaast wil Senioren Netwerk Nederland tijdig duidelijkheid over ongecontracteerde zorg en een oplossing voor het geneesmiddelentekort.

De minister benadrukte dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wel wordt vergoed. Een deel van de Kamer wil mondzorg in het basispakket en afschaffing eigen risico vanwege de gezondheidsverschillen tussen mensen met geld en mensen die zorg mijden omdat ze het niet kunnen betalen. Senioren Netwerk Nederland stelde voor om als start mondzorg voor 75-plussers in het basispakket op te nemen omdat meer dan de helft van de 75-plussers niet meer naar de tandarts gaan. Lees meer in dit rapport van het Nivel. Mondgezondheid is een belangrijk onderdeel van algemene gezondheid. De minister zegt de signalen dat een toenemend aantal mensen niet meer naar de tandarts gaat te kennen. Dat doen zij ‘om financiële redenen, uit angst of uit schaamte’, aldus Kuipers. Hij ziet het opnemen van mondzorg in de basisverzekering niet als dé oplossing. Hij vindt het een grove maatregel met grote financiële consequenties , terwijl er meerdere redenen ten grondslag liggen aan de problematiek bij bepaalde groepen. Kuipers doet een kosten-/batenonderzoek om gerichter hulp te bieden.

De Kamer deelt de zorgen van Senioren Netwerk Nederland over het (te) laten tijdstip waarop zorgverzekeraars contracten met zorgverleners afsluiten. Verzekerden weten pas na het afsluiten van hun nieuwe zorgpolis bij welke zorgverleners de zorg wel, niet of deels vergoed wordt. Het Senioren Netwerk Nederland stelt een harde grens van 12 november van ieder jaar voor. Minister Kuipers vindt dat er eerder duidelijkheid moet komen en geeft aan dat de betrokken organisaties beterschap hebben beloofd.

Op 21 juni vond in de Tweede Kamer het debat over het zorgverzekeringsstelsel plaats. Senioren Netwerk Nederland (KBO-Brabant, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO-Overijssel) vertegenwoordigt 210.000 leden en heeft vier belangrijke aanbevelingen aan de Kamerleden gestuurd:

  1. tijdig (uiterlijk 12 november) duidelijkheid over (on)gecontracteerde zorg;
  2. mondzorg en vitamine D moeten terug in het basispakket;
  3. er is een oplossing nodig voor het geneesmiddelentekort;
  4. monitoring van eigen bijdragen voor zorg is noodzakelijk;

Lees verder de brief van SNN.